Geselecteerde filters
Filters wissenWoonplaats
- Akersloot (1)
- Alkmaar (5)
- Avenhorn (1)
- Bergen (NH)
- Berkhout
- Broek op Langedijk
- Castricum
- De Rijp
- Driehuizen
- Egmond aan Zee
- Egmond aan den Hoef
- Egmond-Binnen
- Grootschermer
- Heerhugowaard (3)
- Heiloo (1)
- Hensbroek
- Koedijk
- Limmen (1)
- Noord-Scharwoude
- Noordeinde
- Obdam
- Oterleek
- Oudkarspel
- Schoorl
- Sint Pancras
- Spierdijk
- Stompetoren
- Uitgeest
- Ursem (1)
- Zuid-Scharwoude
Woonplaats
Projectfase
Koop of huur
Prijs
Huurprijs
Woonoppervlakte
Perceeloppervlakte
Nieuwbouw Schermerhorn
Er zijn geen projecten gevonden met je zoekopdracht. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe projecten in Schermerhorn
Schermerhorn is een dorp in de gemeente Alkmaar, in de provincie Noord-Holland.
Het dorp is gelegen op wat ooit het Schermereiland was; dit eiland ontstond rond 1100 nadat het veen van wat nu de Beemster en de Schermer polders wegsloeg. Een deel van het eiland werd omdijkt, en het dorp werd vooral op die dijk gebouwd. Het deel dat niet omdijkt werd, is de huidige Eilandspolder. De Beemster en de Schermer waren door een binnenwater, het Zwet, met elkaar verbonden.
Het water dat Schermerhorn omringde was brak, en vissers en later ook walvisjagers hadden Schermerhorn als hun thuishaven. Het maritieme verleden is in de Hervormde kerk onder andere aanwezig in de vorm van grafstenen en scheepsmodellen. Aan de grootste bedreiging die de zee vormde kwam met de inpoldering van de binnenmeren die rond 1600 begon een einde. Vlak bij Schermerhorn zijn van de windmolens die daarvoor werden gebruikt nog een aantal bewaard gebleven: Ondermolen C, Ondermolen D, Bovenmolen E, Bovenmolen G, Ondermolen K en Poldermolen O.
Tot en met 31 december 2014 was Schermerhorn onderdeel van de gemeente Schermer. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de gemeente Alkmaar.
Reeds in 1450 stond op de plaats van de huidige kerk een kapel. Deze kapel werd in 1526 vergroot tot kruiskerk. De volgende eeuw, in 1614, werd deze kerk vernietigd door een wervelstorm. Rond 1630 was er weer een plan om een kerkje te bouwen. De bouw begon in 1634. in 1636 werd deze huidige kerk in gebruik genomen.
Op het hoger gelegen land, werden de huizen en schuren dicht opeen gebouwd. Hierdoor bleek dat naast het water ook het vuur een vijand van Schermerhorn was. Het noordelijk deel (het Westeinde) is eens grotendeels door brand verwoest. Deze verwoestende brand is in miniatuur nagebouwd en kan worden bekeken in de hervormde kerk.